You are here:
Mechanical tests

Mechanical tests

To test properties such as scratch resistance, adhesion and elasticity, we deploy various standardized tests. These tell us directly what the surface quality of your product is. Our mechanical tests:
ISO/IEC 17025 accredited

Download our scope here.

We are 100% independent

This creates maximum confidence among your customers.

24/7 insight into your current orders

You know exactly when your report will be available.

Buchholz hardheidstest

Deze methode bepaalt de indruk-hardheid van coatings volgens ISO 2815-2003. Een scherp wieltje, verzwaard met een geijkt gewicht, wordt gedurende een vastgestelde tijd op het te testen oppervlak geplaatst. De lengte van de achterblijvende vervorming in de coating geeft een indicatie van de indruk-hardheid van het oppervlak.

Wat meten we?
Hardheid

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor gecoate materialen en voor hout en kunststof zonder coating.

Cilindrische buigtest

Dit is een methode om de elasticiteit van een coating te meten volgens AS/NZS 1580.402.1, ASTM D 522-B, ASTM D 1737, ISO 1519-2 en JIS K 5600-5-1. We buigen het testpaneel om een cilinder. Naarmate de diameter van de cilinder kleiner is, wordt de coating zwaarder belast. Na de test controleren we het testpaneel op scheuren of beschadigingen.

Wat meten we?
Elasticiteit

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor gecoate metalen.

Conische buigproef

Deze methode test de elasticiteit van een coating volgens ASTM D 522-A, BS 3900-E11 en ISO 6860. We buigen het testpaneel over een taps toelopende buis en controleren het daarna op scheuren. We kijken bij welke diameter van de buis het materiaal beschadigt.

Wat meten we?
Elasticiteit

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor gecoate metalen.

Laagdiktemeting

Snelle meting om de laagdikte van verf en coatings op staal en aluminium te achterhalen volgens ISO 2808 en ISO 2360. We plaatsen een speciale sensor op de coating, waarna het apparaat de laagdikte aangeeft in micrometers. Voor aluminium en staal worden verschillende apparaten toegepast.

Wat meten we?
Laagdikte

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor het meten van verf en organische coatings op metalen ondergronden. Voor het testen van galvanische coatings op metaal gebruiken we de coulometrische laagdiktemeting.

Potloodhardheid

Dit is een eenvoudige methode om de hardheid van coatings te testen volgens ASTM D 3363, BS 3900-E19, ECCA T4, EN 13523-4, ISO 15184, JIS K 5600-5-4. We laten potloden van verschillende hardheidsgraden onder een hoek van 45º met een constante kracht over het oppervlak bewegen. Vervolgens controleren we optisch in hoeverre het oppervlak beschadigd is.

Wat meten we?
Hardheid

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor metaal met een organische coating. En voor alle houten en kunststof oppervlakken, met of zonder coating.

Rapportage en advies

Binnen vijf werkdagen na het afronden van de mechanische test van jouw keuze ontvang je een rapport met de resultaten. Het kan zijn dat je na het lezen van het rapport nog behoefte aan advies hebt om de kwaliteit van het product te verbeteren. Als specialist op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling hebben onze medewerkers altijd advies om je daarmee verder te helpen.

Bel +31 (0)13 463 06 88 voor meer informatie over de doorlooptijden van jouw benodigde laboratoriumtesten.

Benieuwd naar welke materialen allemaal getest kunnen worden?